De meest gestelde vragen over infrarood verwarmen - Verwarm

Ga naar de inhoud

De meest gestelde vragen over Infrarood verwarmen
Verwarm uw huis en of kantoor voortaan met

Meer Comfort,
Lagere Stookkosten,
Minder Ruimtebeslag,
Meer Invloed op Warmte,
Minder Verspilling van Energie,
Meer Gebruik van Duurzame Energie


en hieronder nog de nodige vragen en antwoorden over Infrar
ood Verwarmen:

Vraag/Antwoord
1. Hoe lang gaat een paneel mee?

Er zijn nog geen gevallen bekend van panelen die ermee zijn gestopt. (We leveren sinds 2009) Garantie is in ieder geval 3 jaar.

2.Infrarood is licht, maar is het ook niet straling?


Infrar
ood is inderdaad licht, maar aangezien het bij de panelen lange golf infrarood betreft, is het niet zichtbaar. Straling is voelbaar in de vorm van warmte, maar dit is wel degelijk licht. Dit licht is dan ook niet schadelijk

3. Is het schadelijke straling?


De straling is niet schadelijk, het is dezelfde straling als die van zonlicht, maar dan zonder de schadelijke component UV. Je wordt er dus ook niet bruin van.

4. Kan ik er uren in zitten?


Zonder problemen kan je er uren in zitten, het kan ook als constante bron van verwarming worden gebruikt en ook dan is het helemaal niet schadelijk.

5. Ga ik ook bruin worden als ik uren in een Infra rood verwarmde ruimte verblijf?


Je wordt niet bruin. De straling is te vergelijken met die van zonlicht maar zonder de schadelijke component UV. En juist UV zorgt voor verkleuring en verbranden.

6. Infrarood is een licht, verkleuren de meubels niet door het beschijnen met Infrarood licht?


Voor meubels geldt hetzelfde als voor personen. Er treedt (door het ontbreken van UV) geen verkleuring op door de Infrar
ood straling.

7. Kan ik met een spiegel de warmte ook een richting op sturen?


Omdat Infrarood dezelfde eigenschappen heeft als licht,
kunnen spiegels goed gebruikt worden om (indien nodig) de richting te sturen. Zo kunnen op een slimme manier ook lastige plekken bereikt worden.

8. Ik werk veel aan mijn bureau. Ik merk dat ik ook nu al vaak koude benen heb. Zijn er oplossingen voor via een (kleine) Infrarood verwarming van onderuit?


Op dit moment is een 60x60 formaat of 120x30 formaat het kleinste paneel wat er wordt geleverd. Voor de toekomst sluiten we niet uit dat ook andere formaten aangeboden zullen worden, wel is er veel mogelijk door het gebruik van reflecterende oppervlakten (zoals bijvoorbeeld een spiegel)

9. Zijn er voorbeelden van totale energie rekeningen beschikbaar? T.b.v. bewijzen van de besparing?


De besparingen lopen uitteen van 30 tot 75%, geheel afhankelijk van de situatie en de manier waarop het gebruikt wordt. Het mooie is dat het gebruikt van onze panelen je ook bewust maakt van je verbruik. Het wordt als het ware een spelletje om de panelen zo slim mogelijk in te zetten en hierdoor je energierekening te verlagen. Mijn eigen ervaring is dat ik nu genoegen neem met wat minder comfort. Hierdoor is mijn energierekening heel fors gedaald, maar zoals gezegd, ik leverde er wel heel bewust wat comfort voor in. Dat hoeft u natuurlijk niet te doen, maar dan zal de besparing minder extreem zijn.


10. Ik las dat er bij Infrarood verwarming minder stof gaat rond dwarrelen. Nu ben ik astmatisch en dan klinkt dit voor mij dus al heel interessant. Hoe zit dat?


Doordat met Infrar
ood objecten worden verwarmt en niet de lucht zorgt het niet voor 'verplaatsing' van de lucht in de ruimte. Dit in tegenstelling tot conventionele verwarming waar vanzelf luchtstromen ontstaan door het stijgen van warme lucht en het dalen van de koudere lucht.

11. Ik breng vooral veel tijd door op mijn zolder studeerkamer. Kan ik alleen die ruimte met Infrarood verwarmen?


Ja, dat kan ook. U heeft dan het voordeel van een heerlijk warme ruimte waarin u verblijft, terwijl u de rest van uw bovenverdiepingen in huis minder warm hoeft te stoken. Wel is het in feite deels dubbelop. Immers blijft uw CV ketel heel de bovenverdiepingen van uw huis warm stoken terwijl u al aangeeft dat u eigenlijk vooral in maar één ruimte aanwezig bent
Uw slaapkamer houdt u mogelijk ook op 20 graden, terwijl u maar heel kort 'niet onder de warme dekens' ligt. De slaapkamer dus vrij koud houden en alleen met IR verwarmen als u er bent,
is ook te overwegen. Het zou u heel veel stookkosten schelen. Overigens kunt u ook met IR uw slaapkamer wel op een bepaalde warmte houden. Als u er dan bent kunt u de IR verwarming desgewenst even hoger zetten. Het is net waar uw voorkeuren naar uit gaan. Minder warm is minder stookkosten. Dat geldt met een CV ketel en geldt ook voor IR verwarmen.

12. Waarom is een positie aan het plafond het meest effectief?


De straling komt met een 170 gradenboog uit het paneel. Als u een paneel aan de wand hangt, dan gaat dus een deel van het licht naar het plafond. Dat is dus verlies.

13. Hoe weet het Infrarood paneel dat het warm genoeg is?


Het paneel heeft op basis van het geleverde vermogen een maximale temperatuur die het aan kan nemen. Verder is met een intelligente sturing zelf de intensiteit van de verwarming te regelen. Ook kan door het het aan en uit schakelen van het paneel een optimaal comfort worden gecreëerd.

14 Zijn er standaard systemen waarmee de panelen opgehangen kunnen worden?


De panelen worden standaard geleverd met ophangbeugels waardoor bevestiging eenvoudig is. Uiteraard dient er wel rekening te worden gehouden met eventuele kabels die moeten worden weggewerkt. Maar dit is minder moeilijk dan het wegwerken van verwarmingsbuizen

15. Zijn afwijkende maten mogelijk?


De standaard afmetingen zijn 60*60, 120*60 (systeemplafondformaat) en 120*30. Het is niet uitgesloten dat hier in de toekomst nog meer formaten aan worden toegevoegd.

16. Hoe kan ik bepaalde kleuren doorgeven?


De panelen hebben standaard kleuren. De gangbare ral 9090 in het wit en een zwarte variant. Bij grote afname kunnen afspraken worden gemaakt over afwijkende kleuren of patronen.


17. Kan ik een paneel later een andere kleur (laten) geven?


Dit is helaas niet mogelijk omdat de bron van de verwarming die de infrarood uitstraalt direct op het glas zit.

18. Is Infrarood verwarmen gezond? Ik las dat het IR licht de bloedvaten in de huid door de warmte iets verder opent waardoor de bloeddoorstroming beter is en gifstoffen in het lichaam beter afgevoerd worden. Broodje aap, of is dat werkelijk zo?


Infra Rood heeft inderdaad een positieve uitwerken op bloedvaten en de doorstroming. Dit is een mooi bijverschijnsel maar niet het primaire doel van het paneel.

19. Ik huur een huis, kan ik zomaar IR verwarming aanbrengen?


Als uw verhuurder al een CV ketel in huis geïnstalleerd heeft, dan is er wat voor te zeggen om die te gebruiken. Via de huur heeft u er immers al voor betaald.
Aan de andere kant is het gevoel van IR warmte zoveel lekkerder dat u er misschien wel bewust voor kiest om de CV ketel vrijwel niet te gebruiken en zelf IR panelen installeert. Dat is geheel aan u. Ons zijn geen voorbeelden bekend van verhuurders die een probleem met IR verwarming hebben.
Wel moet u er natuurlijk wel op letten dat u later, als u het huis weer gaat verlaten, de plafonds netjes achterlaat. Net zoals de muur achter schilderijen verkleurd, zal ook het plafond verkleuren. Daarbij moet u de gaten in het plafond netjes wegwerken. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om slechts in de ruimtes waar u veel verblijft en in de badkamer IR verwarming aan te brengen.

20. Ik huur een kantoorpand met een systeemplafond. Is IR verwarming te overwegen?


Ja, het mooie is, als u als huurder uit dat pand vertrekt, dan neemt u, uw eigen verwarming gewoon mee naar het nieuwe pand!
We hebben standaard maten voor systeemplafonds. Je ziet amper dat er verwarming in de plafonds hangt.
Ook als een ouder pand gerenoveerd moet worden is het sterk te overwegen om over te stappen op IR verwarming. Het voorkomt een peperdure aanpassing van de verwarmingsketel en de buizen door heel het gebouw.

21. Is het zinvol om in mijn hobby werkschuur IR verwarming aan te brengen?


Als u die ruimte verder nooit stookt, dan is IR warmte de makkelijkste manier om het zelf snel warm te krijgen. U kiest er dan voor om de verwarming alleen aan te zetten als u er bezig bent.
Het is altijd duur om een slecht geïsoleerde ruimte warm te (blijven) stoken. Als het dus om effectief heel even verwarmen gaat, dan is IR verwarming daar de beste oplossing.
Overigens gebruikte ik daarvoor in het verleden zo'n rode warmte lamp, die ook voor het uitbroeden van kuikens gebruikt werd. Het nadeel daarvan was dat alles een wat rare rode kleur kreeg. Dat nadeel is er niet bij een IR paneel. Het IR paneel geeft immers geen enkel licht af.


22. In ons garagebedrijf werken we nu met warmtekanonnen. Zodra de garagedeur open gaat zijn we alle warme lucht kwijt. Is IR verwarming een betere oplossing?


Met IR verwarmt u de objecten, niet de lucht. Dit houdt in dat bij het opengaan van de deur de lucht kan vertrekken, zonder dat het ineens extreem veel kouder wordt. De panelen blijven immers directe warmte uitstralen. Natuurlijk voel je bij een open deur de koude luchtstroom wel. Je houdt echter zelf ook de warmte van de panelen op je. Zodra de deur weer dicht is en de toevoer van koude lucht uitblijft voelt de ruimte vrijwel
direct weer comfortabel warm. Andere voordelen van IR boven het warmtekanon zijn het feit dat er veel minder herrie is en dat er veel minder luchtstroom is. Je hebt niet het idee dat je constant op de tocht staat. In Zweden is gebleken dat de arbeidsproductiviteit enorm toenam toen ze bij een klant overgingen op IR verwarming. Als voorheen de schuifdeuren opengingen, dan kwam er -15 en koudere lucht binnen. Het duurde een kwartier voor de hal weer warm was en men weer kon werken in die hal. Nu kunnen ze direct weer aan het werk zodra de deur weer dicht is.

23. Onze caissières zitten altijd in de wind en de uitval vanwege > verkoudheid is hoog. Kan dat anders?


Ja, ook hier is vaak sprake van systeemplafonds boven de kassa. Daar kan dan heel simpel een paneel in. Per kassa kan er desgewenst een bediening op geregeld worden, zodat de caissière zelf de warmte kan instellen. De ervaringen zijn zeer positief in de winkels die we al voorzien hebben. Wel moet voorkomen worden dat rond hun benen een tocht kan ontstaan doordat de deuren steeds open en dicht gaan. Als daar aandacht voor is, dan is er geen reden om niet over te gaan op IR verwarming.

www.verwarm.com


Terug naar de inhoud